Pomidory kumato – uprawa pomidorów pod osłonami

Pomidory kumato, czyli inaczej pomidory czekoladowe, to dość egzotyczna odmiana pomidorów. Tym bardziej egzotyczna, jeżeli weźmiemy pod uwagę ich dostępność na polskim rynku. Ze względu na specjalne pozwolenie, które musi otrzymać potencjalny hodowca, kumato są stosunkowo mało popularnym warzywem w naszym kraju. Kumato pochodzą z Hiszpanii. To właśnie tam zostały one odkryte. Od tej pory plantatorzy muszą spełnić szereg wymagań, aby otrzymać pozwolenie na uprawę pomidorów czekoladowych, przez co są one stosunkowo drogie i mało dostępne. Zdarza się jednak możliwość otrzymania ich w polskich sklepach.
Podczas zakupu należy uważać na fałszywe odmiany kumato, które sprzedawane są jako oryginały. W rzeczywistości od swojego pierwowzoru różnią się barwą oraz smakiem. Nie dajmy się więc zwieść i pilnie oglądajmy pomidory kumato jeśli uda nam się takie znaleźć na polskim rynku.

Pomidory kumato posiadają ciemno-brązową barwę i są bardziej słodkie niż zwykłe pomidory. Cechuje je również bardziej intensywny smak. Wszystko to ze względu na dużą ilość fruktozy. Pomidory czekoladowe chętnie wybierane są jako składnik sałatek oraz dodatek do kanapek. Świetnie sprawdzają się także jako przekąska. Pomidory kumato ze względu na dość niską dostępność sprzedawane są za wysoką cenę, z tego powodu przynoszą uprawiającym spore zyski. Dlatego też warto postarać się o możliwość ich uprawy.
Pomidory kumato, co prawda nie są aż tak słodkie jak czekolada, ale na pewno są słodsze niż ich kuzyni. Nie jest to jednak jedyny powód, dla którego warto zajadać się nimi. Pomidory kumato posiadają najwięcej ze wszystkich gatunków przeciwutleniaczy, których spożywanie zaleca się zwłaszcza osobom, w okresie rekonwalescencji po chemioterapii. Zalecane są oczywiście także osobom, które troszczą się o zrównoważoną dietę. Świetnie sprawdzą się one jako dodatek do kanapek i sałatek.
Jeśli zamierzamy rozpocząć hodowlę tych pomidorów, to warto pamiętać, że ich nasion nie można kupić nigdzie na rynku.